Turizem

ŠMARTINSKO JEZERO

Umetno jezero je nastalo kot zadrževalnik hudourniških vod, predvsem Koprivnice in Jezernikovega grabna.

Z gradnjo 205 metrov dolge pregrade v Ločah nad primestnim naseljem Dobrova so začeli leta 1967 in je trajala vse do decembra 1970. Voda je tako zalila 113 hektarov kvalitetnih kmetijskih površin. Obala je zelo razgibana, z mnogimi jezerskimi zalivi.

Leto izgradnje: 1970
Površina: 113 ha
Največja globina: 15 m
Dolžina obale: 12,1 km
Prostornina: 5,25 mio m 3
Vodozbirna površina jezera: 12 km 2
Dolžina pregrade: 205 m
Višina pregrade: 18,5 m
Nadmorska višina: 264,2 m

PREPANŠKOVA HIŠA

V vasi Brezova se nahaja več kot 250 let stara s slamo krita hiša.

 Nekoč je bila del velike kmetije, danes pa so v njej na ogled dobro ohranjena črna kuhinja, štiblc in izvirna posoda, ki prikazujejo življenjske navade naših prednikov.

Ogledi možni po predhodni najavi.

KONTAKT:

DVOREC PREŠNIK – GRAŠČINA PREŠNIK

Ob lokalni cesti Celje - Šmartno stoji v naselju Gorica graščina Prešnik, ki je bila omenjena že leta 1542 kot dvorec v lastništvu Ranšperške gospoščine.

Dvorec je bil v letih od 1542 do 1751 velikokrat obnovljen in dozidan. V letu 1751 je bila urejena grajska kapela Povišanje Sv. Križa, 1886 so v neogotskem stilu obnovili fasado, dodali plastike dveh levov in kositernih Lanchnehtov v naravni velikosti. Zaradi slabega vzdrževanja stavba hitro propada. Če se ne bo našel nekdo, ki bi se lotil obnovitvenih in dobil spodbudo s strani občine Celje, bo tudi ta spomin na našo preteklost za vedno odšel v pozabo. Okoli dvorca so se nekoč razprostirali prekrasni vrtovi, imenitnost gospoščine dvorca pa je še posebej poudarjal ribnik, ki so ga ročno izkopali pred približno 200 leti.

KUNIGUNDA

Sam vrh in z njim vred podružnična cerkvica Sv. Kunigunde spada že v sosednjo občino Žalec, a je tudi za obiskovalce s Šmartinske strani zelo vabljiva, saj nudi čudovit razgled.

Cerkev je bila zgrajena v drugi polovici 14. ali prvi polovici 15. stoletja. Ladja in presbiterij imata prvotno obliko, namesto prvotnega lesenega stropa je sedaj obokan. Presbiterij je ornamentalno poslikan (Hatzl), v njem so ohranjeni trije kipi, ki so krasili že prvotni oltar iz leta 1643. Kapelo Sv. Trojice je dal prizidati Joh. Paul Adamaner, lastnik prešniške gospoščine.

S hriba ob cerkvici je lep razgled na Savinjsko dolino s Celjem, vidijo se vrhovi vzhodnega dela Savinjskih Alp z Ojstrico, na severu pa Paški Kozjak in zadaj Uršlja gora in Pohorje.

Vojnik- Šentjungert

Je markirana planinska pot z vmesnimi postojankami z žigi, na domačiji Langeršek (Podgorškovi – Rožni vrh 18), na vrhu Rigla, na gradišču Lanšperg in na planinski postojanki na Šentjungertu. Pot vodi po grebenu vrhov severnega dela naše krajevne skupnosti in se ujema s potjo, ki jo vsako drugo nedeljo v februarju obhodijo Šmartinčani na tradicionalnem POHODU PO SEVERNIH OBRONKIH ŠMARTNA. Pohod po južnih obronkih je vsako prvo nedeljo v mesecu novembru.

TURISTIČNA KMETIJA VOZLIČ

Leži v neposredni bližini Šmartinskega jezera.

Ponujajo izvrstno pripravljeno domačo hrano, na voljo pa so tudi otroška igrala in namizni tenis. Kmetija je primerna izhodiščna točka za pohodništvo in izlete v okolico. 

KONTAKT:

TURISTIČNA KMETIJA RAZGORŠEK-LEPAČ

Dobrodošli na TK Razgoršek!

Pod Kunigundo v 200 let stari slamnati zidanici poleg slamnatega kozolca in velikega zastekljenega piknik prostora, letne kuhinje z velikim kaminom ter kuhinje v samostoječi slamnati hiški, ohranjamo stavbno dediščino in oživljamo kulturno izročilo naših prednikov. Organiziramo dneve dejavnosti za osnovnošolske otroke, rojstnodnevne zabave, poroke ali oddamo v najem piknik prostor za cca 100 ljudi. Možna je organizacija cateringa. Na kmetiji je možen tudi ogled in hranjenje jelenov v obori. Spoznajte svoje korenine in se prepustite užitkom narave.

KONTAKT:

KOZOL´C PIKNIK PLAC KOS

Kozol´c lahko sprejme do 200 ljudi.

V prostoru se nahajajo priročna kuhinja, namizni nogomet, pikado. Zunaj so igrišča za odbojko in nogomet na travi ter košarko. Najem je mogoč skozi celo leto. Možna je organizacija cateringa, prostor je primeren tudi za poroke.

KONTAKT:

ČOLNARNA MUZELJ

Čolnarna Muzelj, Šmartinsko jezero

Ponudba: izposoja pedolinov, čolnov in kajakov, gostinska ponudba (hrana, pijača), priprava piknikov za zaključene skupine, urejena otroška igrala, možnost dnevnega počitka (14 postelj kot skupno ležišče), ribiške dovolilnice. Boštjan Muzelj

KONTAKT: