+386 51 348 400 (Tajništvo)

O krajevni skupnosti

Zgodovina

Šmartno je bilo poseljeno že pred našim štetjem. Obstaja podatek, da so tod bivali Kelti, saj so ob izkopavanju za temelje Govejškove hiše našli kar trideset keltskih žarnih grobov, med njimi tri otroške.

V njih so našli posode, orodje in orožje. Tudi Rimljani so pustili v Šmartnem nekaj sledi. Tod je vodila rimska cesta, ki je povezovala Žalec in Šempeter z Vojnikom in Frankolovim. Ob gradnji ceste so v zaselku Rupe odkrili nagrobnik z levom, ki je danes vzidan v dobrniški grad.

Na Požarjevi njivi v Grobljah so odkrili ostanke patricijske vile s hipokavstom – to je načinom antičnega ogrevanja s toplim zrakom. Slovani niso pustili kakšnih posebnih sledi, razen imena za kraj. Svoja bivališča so si gradili na gričih, tako so bili bolj varni pred napadalci. To so bila gradišča, kasneje so tu gradili manjše gradiče. Ime Gradišče še danes obstaja – eno za grič nad Rupami, drugo pa nad Rožnim vrhom. Težko je opredeliti, kdaj je Šmartno prvič omenjeno v zgodovinskih virih. Po nekaterih podatkih je to leto 1025, ko je cesar Konrad II. v tretji darovnici podelil grofu Viljemu II. trideset kraljevskih kmetij v savinjski grofiji, med njimi tudi Šmartno v Rožni dolini. Grof Viljem II. in njegova žena Hema sta bila slovanskega rodu.

Danes blažena sv. Hema je imela dedka Svetopolka, Viljem pa dedka Volkuna (Valjhun, Waltun). Uradno je postalo Šmartno prepoznavno veliko kasneje, ko je leta 1760 tu ustanovil vikariat nadškof Mihael grof Attems.

Kaj Šmartno obsega

KS obsega 5 stalnih območij (s. o.)

  • s. o. Gorica – Slatina,
  • s. o. Šmartno,
  • s. o. Brezova – Loče,
  • s. o. Rupe – Pepelno,
  • s. o. Otemna – Rožni vrh

Vseh zaselkov v KS Šmartno v R. d. je enajst (11) in sicer: Gorica pri Šmartnem, Slatina v Rožni dolini, Šentjungert, Šmartno, Brezova, Loče, Rupe, Jezerce pri Šmartnem, Pepelno, Otemna, Rožni vrh.

KS Šmartno v Rožni dolini

KS Šmartno v Rožni dolini
Šmartno v Rožni dolini 5
3201 Šmartno v Rožni dolini Slovenija

T: 03 781 71 33
M: 051 348 400
E: smartno@celje.si
W: www.ks-smartno.si

Mestna občina Celje

Mestna občina Celje
Trg celjskih knezov 9
3000 Celje

T: 03 42 65 700
F: 03 42 65 682
E: mestna.obcina.celje@celje.si
W: moc.celje.si

Uradne ure tajništva KS:

Sreda od 9. do 11. ure
in petek od 8. do 10. ure

Sledite nam na:

© Vse pravice pridržane, 2023
Izdelava spletne strani MEDIALE.si
envelopephone-handsetcrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram Skip to content